“Θα πρέπει να συζητήσουμε για τη θέση της νικοτίνης και του ατμίσματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου “

Ερωτήματα στον πραγματογνώμονα, Jean-François , Καθηγητή της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

 

Ερώτημα: Δεν έχει αποδειχτεί ότι άτμισμα  επιτρέπει να σταματήσουμε το κάπνισμα ή να καπνίζουμε λιγότερο. Λοιπόν ποια είναι η χρησιμότητα του;

Απάντηση του καθηγητή Ιατρικής: Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων δεν αποτελεί απόδειξη της απουσίας των πλεονεκτημάτων. Τόσο ο οργανισμός Cochrane ( είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που προάγει την λήψη αποφάσεων για την υγεία με βάση τεκμηριωμένες πληροφορίες μέσω της ανάπτυξης ανεξάρτητων, σχετικών και τυποποιημένων συστηματικών ανασκοπήσεων) και το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών ( Royal College of Physicians) και ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και οργανισμοί σημαντικού κύρους και βαρύτητας, συμπεραίνουν ότι το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Δεκαπέντε μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δέκα χρόνια μετά τη διάθεση στην αγορά των πρώτων ηλεκτρονικών τσιγάρων, δεν έχουν ακόμα οριστεί τα αποτελέσματα. Οι τεχνικές αλλάζουν συνεχώς. Αυτή η ποικιλομορφία είναι μια πρόκληση για την επιστημονική αξιολόγηση.

 

Ερώτημα: Είμαστε σίγουροι ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα;

Απάντηση του καθηγητή Ιατρικής: Η απάντηση είναι ναι και , μπορούμε να πούμε χωρίς πάρα πολύ κίνδυνο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει προπυλενογλυκόλη, που βρίσκεται πολύ στα τρόφιμα, στα καλλυντικά. Περιέχει νικοτίνη, που φυσικά είναι τοξική, αλλά όχι σε αυτές τις δόσεις που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Συγκρίνοντας, το συμβατικό τσιγάρο περιέχει χιλιάδες τοξικές ουσίες, ορισμένες από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το άτμισμα είναι 95% λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι και τα δυο είναι το ίδιο ένοχα, ή ακόμη και ότι το άτμισμα  είναι πιο επικίνδυνο. Συνιστώ  σε αυτό το σημείο να γίνει έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς.

 

Ερώτημα: Ρισκάρουμε με το να μην ενθαρρύνουμε  τους ανθρώπους να ατμιζουν;

 

Απάντηση του καθηγητή Ιατρικής: Αν ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που ποτέ δεν κάπνισαν, δεν είναι ιδανικό. Από την άλλη πλευρά, θα ήταν θετικό να ενθαρρύνουμε τους καπνιστές να στραφούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πρέπει να προσδιορίσουμε τον κύριο εχθρό, ο οποίος είναι η καύση(τα επιβλαβή συστατικά του τσιγάρου εκλύονται κατά την καύση του)  και όχι ο καπνός ή η νικοτίνη.

 

Ερώτημα: Αυτό δεν είναι μια άποψη κοινή για όλους.

Πράγματι, η συζήτηση είναι πολύ έντονη: κάποιοι παραμένουν αντίθετοι  στην κατανάλωση νικοτίνης, είτε διότι υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με τους κινδύνους ή για ιδεολογικούς λόγους αρνούνται την χρήση της ουσίας. Χρειαζόμαστε μια συζήτηση ψύχραιμη σχετικά με το ρόλο της νικοτίνης στην Ελβετία. Ας θυμηθούμε το τεράστιο μέγεθος του κέρδους: το κάπνισμα σκοτώνει 9000 άτομα στην Ελβετία κάθε χρόνο, 6 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο αντίκτυπο που έχει στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το ελβετικό Δίκαιο απαγορεύει την πώληση του υγρού νικοτίνης, αν και οι αρχές το επιτρέπουν . Η απαγόρευση αυτή δεν είναι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X
preloader