ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος αλλά και ως μέθοδος διακοπής του έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στον δυτικό κόσμο, παρ’ ότι η «γέννησή» του τοποθετείται στην Κίνα το 2003. Και αν θέλουμε να είμαστε… φιλολογικά σωστοί θα πρέπει να επισημάνουμε πως στην ουσία δεν πρόκειται για κάπνισμα αλλά για εισπνοή απλού ατμού, οι δε καπνιστές μάλλον θα πρέπει να λέγονται «ατμιστές».

Όσον αφορά ειδικότερα τη Βρετανία, πρόσφατη έρευνα του Αντικαπνιστικού Οργανισμού Δράση για το Κάπνισμα και την Υγεία (ASH – Action on Smoking and Health) της χώρας δείχνει πως η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου (e-cigarette) τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ραγδαία άνοδο. Η Βρετανία είχε 2,6 εκατομμύρια ατμιστές στο πρώτο τετράμηνο της προηγούμενης χρονιάς, 500.000 περισσότερους σε σχέση με το 2014. Αυτοί οι αριθμοί είναι ελπιδοφόροι, καθώς δείχνουν πως όλο και περισσότεροι απομακρύνονται από τον καπνό και οδεύουν προς την απεξάρτησή τους από τη νικοτίνη. 
Η δρ Ντέμπορα Άρνοτ, ειδικευμένη στην Επιδημιολογία και διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού, επισημαίνει πως «οι καπνιστές που απομακρύνονται από το συμβατικό τσιγάρο και κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού γίνονται όλο και περισσότεροι, κάτι που δείχνει τη μεγάλη σημασία αυτής της επιλογής»
Ωστόσο εκφράζει την ανησυχία της για το ότι «ο αριθμός εκείνων που λανθασμένα νομίζουν πως ο νέος τύπος καπνίσματος, το ‘‘άτμισμα’’ δηλαδή, είναι εξίσου επιβλαβής με το παραδοσιακό κάπνισμα μεγαλώνει συνεχώς, κάτι που αποτρέπει τους καπνιστές να γίνουν χρήστες του e-cigarette και να αφήσουν για πάντα πίσω τους τον ανθυγιεινό καπνό. Και αυτό είναι επιβλαβές για την υγεία, τόσο των ίδιων των καπνιστών όσο και των γύρω τους».
Ένας άλλος διαπρεπής επιστήμονας, ο Λεονί Μπρος, λέκτωρ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King College στο Λονδίνο, τονίζει πως «έχουμε χρέος να πληροφορούμε τους καπνιστές για τη σχετική ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η αποδεδειγμένη βλάβη που προκαλεί ο καπνός έχει πιο περιορισμένη αρνητική δημοσιότητα σε σχέση με κάποια δημοσιεύματα για τα πολύ λιγότερα και σίγουρα πολύ πιο αβέβαια προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν από το e-cigarette. Πρέπει να προσφέρουμε ασφαλή πληροφόρηση στους καπνιστές» καταλήγει.
Προκειμένου να υπάρχει σωστή πληροφόρηση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, διεξάγεται το πιο εμπεριστατωμένο διεθνώς πρόγραμμα ελέγχου και πιστοποίησης των υγρών αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων (e-liquids), που εποπτεύεται από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης.

Προκειμένου να πειστούν και οι πλέον… άπιστοι Θωμάδες σχετικά με την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η έρευνα συντελεί στην πληροφόρηση των καπνιστών με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο, που δεν είναι άλλος από την οπτική παρουσίαση ενός πειράματος το οποίο αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας πως το e-cigarette είναι ασύγκριτα πιο ασφαλές σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Με μια απλή αναζήτηση στο YouTube μπορούμε λοιπόν να δούμε, μέσω ενός πειράματος με τη χρήση φίλτρων σε εργαστήριο, τι αφήνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα πνευμόνια μας (κανένα ίχνος) και τι το παραδοσιακό τσιγάρο με καπνό (καφέ κατάλοιπο στο φίλτρο), ώστε ακόμη κι αν δεν πιστέψουμε τους ειδικούς να πιστέψουμε τα ίδια μας τα μάτια.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X